søndag 8. november 2009

Ting 7: Wiki



Wiki -eit Webverktøy som var laga av Howard G. Cunningham i 1994. Gir mogleigheit til å redigere nettsider direkte i nettlesaren. Alle brukarar kan legge inn informasjon til eikvar tid - kan bygge opp eit fellesarkiv med informasjon.

Wikiar er sjølvorganiserande. Øvre kontrollinstans er brukarane sjølve og det er den sosiale kontrollen som sørger for at informasjonen wikien inneheld er korrekt og oppdatert. Ikkje alltid den sosiale kontrollen fungerer.

Fordelar med Wiki: Alle kan bidra med kunnskap. Endringar vert lagra og ein kan alltid gå tilbake til ein tidlegare versjon av artikkelen.

Wikipedia - den mest kjende og største wikien. (Skriv det eg les for å få det inn i "haudet", men det hadde sjølvsagt ikkje vore nødvendig å publisere det).

Tok oppdagingsturen :1: Såg ein film om Wiki- kort gjennomgang av korleis ein kan bruke wikien - kortsagt publiser -lagre - lenke(til andre sider t.d.)

2: Las om Wiki på norsk Wikipedia: Wiki og Wikiwiki er eit omgrep som vert brukt til å identifisere ein spesiell type hypertekstsamling av dokument eller gruppevaren som vert brukt til å lage slike samlingar.Wikiteknologi senkar brukarterskelen av nettsider -treng ikkje kunnskap til html for å publisere. Ein wiki - laga med det mål å gi lesaren moglegheit til å bidra med og endre innhald ved bruk av eit "markup language" - (digitalt språk med syntaksreglar for formatering).

Wikiteknologien er også kalt "tovegs-web" Ingen eigarskap til sidene.

3. Las om diskusjonen til artikkelen om palestina på Wikipedia.

4: Såg på historikken til artikkelen om Drammensbiblioteket.
Så prøvde eg meg på oppgåvene.
Såg videoen - kort gjennomgang av korleis ein kan bruke wikien -Trygt/sikkert samarbeid, administrere prosjekt og bygge opp intranett.
Så logga eg meg inn meg epostadr. og passord: 23ting - oppretta konto(created a PBworks account). Så gjekk eg inn på sida i wikien der ein skulle skrive om ei bok. Det gjekk greitt tilslutt, men hadde litt angst i starten, for eg var redd for å slett andre sine innlegg. Skreiv om boka mi og trykte"save".
Så gjekk eg inn på sida:"En film jeg nettopp har sett". Klikka på"edit page" og skreiv. Søkte opp imdb.com(Internet Movie database), så søkte eg opp filmen der og fekk eit treff på den - kopierte urlen som gjaldt akkurat berre den filmen , så kopierte eg og limte inn (hadde klikka på lenkeikonet og merka tittelen på filmen før eg søkte opp urlen). - Lenka altså tittelen på filmen til filmens innførsel i IMDB. Detaljert og tungvint forklaring, men det hjelper meg å huske alle detaljar i det eg gjer. (kjedeleg å lese for andre). Så "save". Arnhild som eg jobbar saman med lærte meg dette. Mykje nytt for meg! No tru eg eg får det til. Hadde tenkt meg fram til nesten rett løysing , men godt å få det forklart skikkeleg.
Så siste oppgåve. oppretta ny side med det fantasifulle tittelen "Birgittsida". Ikkje for å vere sjølvdiggar, men fantasien set grenser. Klarer ikkje å finne på noko, så valde same namn som på bloggen. Skreiv noko på sida og trykte "save". Så prøvde eg oppskrifta til Heidi D. for lenking. Er ikkje sikker på om eg har fått det til.

Også Wiki er nytt for meg. Har vore på wikipedia og lese om forskjellige emne, men aldri publisert noko. Kjekt å lære. Ein wikie kan byggast ut frå ei side (eller vere berre på ei side) ved at ein opprettar nye sider og lenker fleire sider til kvarandre.
I bibliotek kan ein bruke wikiar til å halde kvarandre oppdatert om ulike emne, diskusjon om ulike emne osv. kan opprette wikiar om ulike bibliotekfaglege emne ,skrive inn det ein kan om emne osv.t.d. datakunnskap eller litterære emne.

1 kommentar:

  1. Alt du rekk! Eg er imponert! Var det ikkje i kveld du skulle ha "Skumringstime"?

    Eg har vore inne i wikien og sett på det du har lagt inn - veldig, veldig bra jobba!

    Ting 7 i boks - og du er heilt i rute!

    Hilde :-)

    SvarSlett