mandag 16. november 2009

Ting 8: Podkasting


























Lilla og oransje var ikkje fint ilag, men måtte liksom prøve å laste ned to "Ikon" til same innlegg. Podkasting er ein måte å publisere lyd-eller videopptak på internett. Vert distribuert via RSS slik at ein og kan legge inn abonnement på google.reader.Med podkasting vert favorittprogrammet sendt direkte til abonnent/mottakar som datafiler.Fordi
iTunes som er eit gratisprogram for Apple er det det dei fleste forbinder med søking etter podkastar. Det fins mange oversikter over podkastar t.d. Podcaster.no: Der var ei liste over podkastar. Klikka meg inn på litteratur - ingenting av interesse. Same med Podcast.alley - ulike Podcast genre -ingen relevante.
Desse krev ikkje at ein lastar ned noko program i motsetnad til iTunes. Gjekk inn på Podcasts på iTunes. Gjekk inn på denne , lasta ned iTunes -logga meg inn med gmailadresse.Her rota eg og forstod ikkje dette heilt.
Klarte å laste ned og høyre på tidlegare "Bokprater" frå Stavanger bibliotek.
Så klikka eg meg inn på" Litteraturhalvtimen" - Sandefjord bibliotek. Abonnerte på bibliotekpodkast frå Sandefjord- kopierte adresse -gjekk inn på google.reader, la til abonnement - limte inn adresse.
Studerte også litt på Bokpod frå Gjøvikbiblioteka, og abonnerte på det.
Gjekk inn på NRK - klikka meg inn på radio og fann ei liste over lydpodkastar. Prøvde å abonnere på Bok i P2. -kopierte urlen og limte den inn i google.reader under legg till abonnement. Finn her også ei oppskrift: "Podkasting -slik gjør du". Oversikt over alle NRK sine podkastar finn ein på:NRK Podkast . Dei er også delt i to lister over lyd og videopodkastar.NRK likte eg.

Har klikka meg inn på Tromsø, Trondheim og Kristiansand bibliotek. Fann ikkje podkast der. Klikka med inn på Aarhus statsbibliotek. Der kunne ein klikke på hør nettradio, eler bestille kopi av radioprogram, men det er no ikkje det same som podkast.

Synes podkast er veldig interessant. Alle nye måtar ein kan innhente og gi informasjon på er spennande, men å lage podkast sjølv for små bibliotek ser eg på som umulig. Dette er noko ein må kunne skikkeleg og ein må ha nok personale til å gjere det. Med den bemanning det er i dei fleste bibliotek i Møre og Romsdal trur eg det er vanskeleg å få til, sjølv om fleire bibliotek samarbeider. Det finst eit hav av spennande arbeidoppgåver ein kunne tenkje seg å gjere, men dei daglege gjeremåla tek tid.



















1 kommentar:

  1. Godt jobba, Birgitt! Ting 8 er merka av i framdriftsskjemaet!

    Eg regner med at du blir å sjå på eit praktisk podkastkurs til våren?

    Hilde :-)

    SvarSlett