søndag 6. desember 2009

Ting 16: Mashups


Dette verka heilt "gresk", men begynte å lese litt og sjå litt på det. Får håpe det har "demra " litt iallefall.
Ein mashup er altså ei nettside eller en webapplikasjon som kombinerer innhald frå to eller fleire kilder til ei ny teneste .
Tok oppdagingsturen. Klikka på bildet på kursbloggen for å sjå på mashupen dei har laga på Ann Arbor District Library. Fekk beskjed om at sida ikkje vart funna.
Talis - prototype på ein annan mashup som kombinerer bibliotekkatalogar med google maps og Amazon
Klikka meg også inn på Whisper - bildet som stod på bloggen(ti på topp, dagens bok osv).
Las om Library Thing Thing - det handlar når det oppdagar søk som kombinerer Library Thing med bibliotekkatalogar.
Kika på det nye norske Biblioteklaboratoriet - konkurranse i å lage mashups med bibliotekrelatert innhald.
Las om mashups på Wikipedia (norsk).
Mashups Awards er ei handplukka "showcase" av dei beste web mashups, over 500 mashups er arkivert i meir enn 40 kategoriar.Mashup Awards er ei nettside som kårar beste mashup kvar dag og kvar månad.
Så til det praktiske: Søkte på "authors" og fekk opp mashupen "Book Tour" - verktøy for bokpromotering. Tillet forfattarar på alle nivå å legge opp bokturneèar på bestemte stader. For lesarar og publikum gjer "Book Tour" det like lett å finne ut kva tid favorittforfattaren kjem til staden der ein bur som å sjekke veret.
Så søkte eg på "books" og fekk opp fleire mashups, mellom anna "Authr" som vart min favoritt. Klikka på "visit authr" og søkte på Maria Parr og fekk jamen treff på henne endå så ny ho er. Står oppført berre med ei bok, ikkje fått med den siste. Står når og kvar ho er fødd,kvar ho studerer og har lenke til artikkel på Wikipedia.
Så søkte eg på Jon Fosse og fekk treff sjølvsagt. Fekk opp kor mange bøker han har gitt ut, liste over titlane, årstal for når bøkene er gitt ut, forlag, innbinding. Har også lenke til Amazon - kan nettshoppe.
Tidslina er det mest spesielle her- viser når bøkene er utgitt på ulike språk. Begynner med dei nyaste og så bakover til dei eldste. Veldig artig. Knut Hamsun søkte eg også på sidan det er Hamsun-år.
Fekk også sjølvsagt treff på Astrid Lindgren.
Zoomi - her er det muligheit til å søkje i bokhyllene, men forstod det sånn at eg måtte opprette ein konto for å kome inn. Berre engelske bøker her.
Twizon - ein mashup som viser Amazon bøker, musikk og filmar som folk snakkar om på Twitter.
Map Amazon.com viser heile bokomslaget på Amazon.com - organisert/ordna i fargekoda kategoriar ordna etter nummer på bøkene- t.d Childrens`s books - oransje, Arts and photograpy- grønt. Klikka meg litt inn og såg, men gjorde ikkje meir med det. oversiktleg, men trur ikkje det vert brukt med meg.
Bookr er ein mashup som tillet folk å lage si eiga digitale bok. prøvde på det, men fekk den ikkje
inn på bloggen min.
Det fins mange slags mashups, men har halde meg til dei "boklege".
Kan ein kalle Ønskebok.no ein mashup? Då ville det vere ein fordel for meg at denne vart vidareutbygd.


2 kommentarer:

  1. Ting 16 i boks!

    Ønskebok er ikkje akkurat ein mashup - i ein mashup må det vere to eller fleire datakjelder som er kobla saman for å betre eller skape ei heilt ny teneste.

    Hilde :-)

    SvarSlett
  2. Forstår no at Ønskebok ikkje er ein mashup.Veit ikkje kor eg tenkte først.

    SvarSlett